Goździki, znane również jako kwiaty korzenne, to pąki drzewa syzygium aromaticum, które pochodzi z wysp Moluki położonych we wschodniej części Indonezji. Mają słodki, lekko gorzki smak i są bardzo aromatyczne. Goździki są powszechnie używane jako przyprawa do gotowania oraz pieczenia i zwykle kojarzą nam się z okresem jesienno-zimowym. [...]
Wybór suplementów jest ogromny i ciężko zdecydować, co rzeczywiście może być nam najbardziej potrzebne. Nie każdy ma ochotę zagłębiać się w tajniki różnych substancji i sprawdzać ich działanie na sobie. W dzisiejszym artykule przedstawiamy pięć podstawowych suplementów, które warto przyjmować. Dzięki nim poczujesz się lepiej, będziesz mieć więcej [...]
Kiedyś istniała tendencja podkreślania szkodliwości tłuszczów, a promowania węglowodanów. Te ostatnie miały być zdrową alternatywą. Do dzisiaj nieco starsze wydania książek zawierają wskazówki, by ograniczać podaż tłuszczów (szczególnie nasyconych) i cholesterolu w diecie. Przez wiele lat twierdzono, iż tłuszcze roślinne są zdrowe dla układu [...]
Oxandrolone (OXA) jest androgenem i sterydem anabolicznym (SAA), który jest stosowany w celu hamowania wyniszczenia występującego w różnego rodzaju stanach patologicznych, np. w rozległych oparzeniach, ciężkim urazie, poważnej operacji lub infekcji oraz niedożywieniu związanym z marskością spowodowaną nadużywaniem alkoholu. Dodatkowo oxandrolone ( [...]
Metformina jest preparatem przeciwcukrzycowym, bywa stosowana przez niechorujące na cukrzycę osoby, trenujące siłowo, mimo iż nie ma nawet cienia dowodu, iż ten środek pomaga osobom zdrowym! Za to istnieje wiele dowodów na to, iż metformina może wywołać stan zagrażający życiu - i faktycznie zabiła do tej pory setki osób (kwasica mleczanowa). [...]
Erytrytol (erytrol)jest popularnym słodzikiem z grupy polioli. Wbrew popularnym wierzeniom i obiegowym mitom, mimo setek przeprowadzonych eksperymentów, nikt nie udowodnił, by jakikolwiek zamiennik cukru stosowany z umiarem był groźny dla zdrowia. Wręcz przeciwnie, wiele z tych środków wykazuje wyraźne działanie prozdrowotne, pod względem wpływu [...]
Glikogen jest „paliwem”, które jest składowane w mięśniach i wątrobie. Mięśniowy podtrzymuje pracę włókien mięśniowych (stanowi energię w każdym rodzaju pracy, a szczególnie w treningu siłowym), glikogen wątrobowy reguluje kluczowy dla przeżycia parametr tj. stężenie cukru we krwi. Zarówno zbyt wysokie, jak i zbyt niskie stężenie glukozy we krwi [...]
Antocyjaniny należą do grupy antyoksydantów, podobnie jak witaminy A, C, E, prowitamina A, koenzym Q10, neopteryna, melatonina, bilirubina, zredukowany glutation (GSH). Wspomniane związki pomagają w walce ze stresem oksydacyjnym np. związanym z aktywnością fizyczną. W czasie intensywnego wysiłku ustrój jest narażony na oddziaływanie reaktywnych [...]
Cukrzyca jest powszechną plagą, dziesiątkującą ludzkość. Dotyczy kilkuset milionów ludzi, a statystyki mówią o ciągłym przyroście liczby osób chorych i poddawanych leczeniu. Nadmierny poziom cukru we krwi potrafi doprowadzić do poważnych powikłań i zniszczyć wzrok, nerki, serce, mózg (powikłania sercowo-naczyniowe), a nawet wpływać na system [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru anseryny, albowiem po odkryciu omawianej w jednym z wcześniejszych artykułów karnozyny w wołowinie, naukowcy zaczęli poszukiwać tej substancji również w tkance mięśniowej innych gatunków zwierząt. Wprawdzie, jak [...]
Wzrost spożycia pokarmów wysoko przetwarzanych, który zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży, ponieważ osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i coraz częściej zapadają na zespół metaboliczny. Zresztą problemem nie jest tylko jedzenie słodkich [...]
Dzięki „szamanom XXI wieku” i różnorakim „uzdrowicielom” największe zagrożenia dla zdrowia są bagatelizowane, a wyolbrzymia się kwestie mające marginalne znaczenie (np. niedobór witaminy B12, który jest spotykany i tylko w specyficznych grupach: weganie, intensywnie trenujący sportowcy, osoby w podeszłym wieku). Podsumowanie Brak aktywności jest [...]
Kreatyna należy do aminokwasów, które nie wykazują funkcji budulcowych, ale posiadają pewne ciekawe właściwości anaboliczne, które wspomagają budowę muskulatury. Dzięki mechanizmom, które inicjuje suplementacja tym środkiem, wykorzystywana jest przez sportowców wszelkich dyscyplin, bez względu na rodzaj i charakter wysiłku. Działanie to sprawia, [...]
Choroba wieńcowa jest odpowiedzialna za dużą śmiertelność i zachorowalność na całym świecie. Płytki krwi biorą udział w rozwoju miażdżycy, a zmniejszenie aktywności płytek za pomocą leków zmniejsza częstość występowania i ciężkość choroby. Aspiryna - korzyści i ryzyko Aspiryna bywa stosowana w profilaktyce (bądź leczeniu) zawału serca oraz udaru [...]
Menopauza jest naturalnym etapem w życiu kobiety, wiąże się ze zmianą profilu hormonalnego. Czy występowaniu określonych dolegliwości związanych z menopauzą można jakoś zapobiegać? Okazuje się, że tak. Referencje: Teramura, Saki i in. Changes in cardiovascular disease risk factors during menopausal transition in Japanese women: the Circulatory [...]
Jak dobrze wiemy, muskulatura nie jest jedynie jakimś elementem ozdobnym lub fajerwerkiem do pokazywania na scenie, lub plaży. W XXI wieku nie biegamy z włóczniami czy mieczami, mięśnie są rzadziej używane, gdyż zmienił się rodzaj wykonywanej przez większość ludzi pracy. Niemniej osoby, które twierdzą, że mięśnie wcale nie są potrzebne, ignorują [...]
Podatki od napojów słodzonych cukrem są proponowane jako narzędzie polityki mającej na celu przeciwdziałanie złym nawykom żywieniowym i powiązanych z nimi kosztami ekonomicznymi i społecznymi. Choroby niezakaźne odpowiadają za 71% zgonów na świecie, z czego około 40% można przypisać czynnikom dietetycznym. Jak duże jest ryzyko i co ma do tego [...]
Mamy zwolenników kawy, a także miłośników herbaty. Jest tak wiele gatunków i smaków herbat, że można przebierać do woli. Jedną z ciekawych odmian jest pu-erh. Podobnie jak czarna i zielona herbata, pochodzi z liści rośliny Camellia sinensis. Jednak liście pu-erh są przygotowywane trochę inaczej: są fermentowane, a następnie leżakują przez długi [...]
Kwasom omega-3 przypisuje się ważną rolę prozdrowotną w diecie śródziemnomorskiej. W typowych dietach zachodnich podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane z większością dziesiątkujących ludzkość chorób [...]
U mężczyzn umiarkowana ilość estrogenów sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej, a ich duży nadmiar oraz znaczący niedobór (sztuczne zbicie ich stężenia np. przy wykorzystaniu inhibitorów aromatazy) sprzyjają raczej otłuszczeniu ustroju. U kobiet rola estrogenów w utrzymaniu szczupłej sylwetki oraz ich wpływ w trakcie redukcji jest ciągle [...]